17 Eylül 2012 Pazartesi

Eski sehir, Palia Poli, Old City

Gunaydin, simdi bu kiz neden 3 dilden bu tamlamalari yazdi diye dusunuyor olabilirsiniz. Hemen soyleyeyim, ucu de  benim yasadigim sehirdeki cok guzel bir mahalleyi tanimliyor.

Malumunuz yaklasik 4 yildan beri Iskece- Xanthi'de yasiyorum. Tipik bir Yunanistan sehri  diyemem ama kesinlikle tipik bir Trakya sehri. Sirtini ormana yaslamis, yuzunu denize donmus hem yesili hem maviyi bir arada bulabileceginiz gercekten cok guzel bir yer. Gumulcine- Komotini'den sonra Bati Trakya'daki en kalabalik Turk azinligin burada yasamasi, beraberinde kulturel olarak da bir zenginlik getiriyor.

Ilk geldigimde merak etmistim Xanthi ne demektir diye. Yunanca'da "xanthia, xanthos" sarisin anlamina geliyormus. Peki neden bir sehre sarisin desinler ki? Megerse burada yetistirilen tutun yuzundenmis. Turkce adi olan "Iskece" 'nin ise "eskice"'den geldigi rivayet ediliyor.
Tutun olayina donersek; eski zamanlarda tutun buradaki koylulerin bas gelir kaynagi imis. Ucsuz bucaksiz tarlalarda tutun yetistirilir, hasat zamaninda da "kirilip " sira sira dizilirmis.  Sehirdeki zengin tutun tuccarlari da bunu pazarlarmis. 1800'lu yillarin sonundan 1900'lu yillarin ortasina kadar bolgenin en zengin sehirlerinden biri olmasi sasilir degil. Zamanin cok unlu tutun tuccarlarindan bir  ailenin evi de etnografya muzesine cevrilip sehrin zengin tarihine dair tum ayrintilari - yasanmisliklariyla - saklanmis. Bu muhtesem muze- eve daha sonra baska bir yazida uzun uzun deginecegim.



Sehir buyudukce  ovaya dogru yayilmis ama  palia poli ,eski tutun tuccarlarinin bakinca ic gecirilesi evleriyle  bir kartpostal gorunumunde  yasamaya devam ediyor. Eski evler bir sure kaderlerine terkedilmis ama daha sonra Avrupa Birligi evlerin restorasyonlarinin yapilmasi icin fon saglayinca tekrar eski ihtisamlarina kavusmuslar.



  Sonucta sehir her yaz sonunda duzenlenen bir festivale adini vermis  ve hala sayisiz turisti kendine cekiyor.


Ne mi yapilir bu festivalde? Sokaklara atilan masa- sandalyelerde keyifle yemekler yenir, tum sehri mangal dumani sarar, muzige eslik edip halay ceken- dans edenler o kadar fazladir ki pistlerde  yer kalmaz.


Cesitli unlu- unsuz muzisyenler, gruplar bu buyulu eski sehrin  meydaninda bedava konserler verirler..



Ilk geldigimde bu guzellige kapilip  kafam havada, ellerim fotograf makinasinin deklansorunde o kadar cok gezdim ki sonradan kece isine basladigimda kafamda bir ampul yandi. "Neden ben  bu guzellikleri keceye islemiyorum ki?" Sonunda soyle bir duvar panosu ortaya cikti. Yaparken cok keyif aldigim bu Palia Poli serisine devam edecegim sanirim.




Bu fotografa bakarken  sunu hayal ediyoruz : Sicak bir yaz ogleden sonrasi. Ogle yemekleri yenmis ve sonrasinda herkes sekerleme yapmak icin evlerine cekilmis.  Duyulan tek ses ara sira vizildayan sinekler. Havanin sicakligindan  evin penceresi acik birakilmis ve pencerenin tulu nazlica  disari dogru uzanivermis. Bir saate kadar evin ahalisi uyanacak ve icilen kahvenin sonrasinda pervazdaki cicekler sulanacak ortalik mis gibi islak tas- toprak kokacak..

Iyisi mi ben sizi bu guzel hayalle basbasa birakayim ... 

20 yorum:

  1. offf aldın götürdün beni oralara..emekli olunca yerleşilesi yerlerden biri..çok şanslısın biliyor musun?

    YanıtlaSil
  2. bir ara dellenip sıkıldım tasinacagim filan demistim ama geen vazgectim:P

    YanıtlaSil
  3. Harika bir sehirde yasiyorsunuz. Panoya bakip daldim gittim oralara...

    YanıtlaSil
  4. Ne buyuk, ne kucuk guzel bir sehir evet.. Ilerleyen yazilarda sehir hakkinda daha fazla yazmam lazim sanki.

    YanıtlaSil
  5. Diloş bir de senin balkondan görünen manastıra bayılıyorum ben yahu!

    YanıtlaSil
  6. Ah evet ondan da guzel pano olur bak yesiller icinde :) Daha sirada Porto Lagos'taki gol icindeki ufak manastir da var.

    YanıtlaSil
  7. ama Karadenizli rahibe teyze de olsun içinde =)

    YanıtlaSil
  8. ah çok sevdim ben bu seriyi çok sevimli evler hayaller de oyle ama kedileri unutmussun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bestecim bir gun makine elde palia polide senin icin kedi avina cikicam.

      Sil
  9. Sevgili Dilara benide aldin goturdun bu guzel hayalin icine, sicacik ne guzel geldi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inanin ben de o hayali kurarak isledim panoyu.. sizi de icine almis ne guzel.

      Sil
  10. Su mavi evi toplanip alsak???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayrica madem bu kadar kollektifiz kurban bayraminda da danaya girelim derim ben.

      Sil
  11. Basak o evi ben nicedir kesiyorum. Fotografta iyi gorunmuyor evin girisi ayri bir guzellik, arka bahcesi baska. Acaba ici nasildir? Sahipleriyle tanisip yakinlik kurup kendimi eve atmam lazim :)

    YanıtlaSil
  12. Dilaracım, neden bu kadar beklediniz bu paylaşımları yapmak için...
    Taş evler gerçekten çok güzel ama yazınız daha bir harika olmuş.
    Evettt, keçeden evlere devam etmelisiniz. çok başarılı, rüzgarı bile hissettiyor.
    Başarılar, sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Sare Hanimcim tembellik desek.. Bir yanim surekli biseyler yapmak istiyor, cuk cuk ediyor diger yanim tembellikten geberiyor. Evlere devam edecegim insallah. Tesekkurler..

    YanıtlaSil
  14. Sayende o guzelim muze evi ve restore edilmis digerlerini gorduk. Harika bir restoranda- canli yoresel muzik esliginde- nefid bir yemek yedik. Cok yasa sen. Blogunu zevkle izliyorum. Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  15. Keçeden evler,evlerin detayları çok güzel fikir.Sonsuza dek çoğaltılabilme olanağı var.Uçuşan perde çok hoş bir detay olmuş.Eline sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...