8 Eylül 2012 Cumartesi

Mercimekli bukmeler

 Bir onceki  yazimda bahsetmistim. Afyon'da dogdum, buyudum. Bu sehir ile iliskimiz  sadece memur cocugu olmaktan gelse de uzun yillar Afyon'da yasadik.  Sonradan  biz tasindik ama ananemler buyukbabami kaybettigimiz zamana kadar yasamaya devam ettiler. Dolayisiyla bizimkiler biraz yore yemeklerini de ogrendi . Mercimekli bukme de o yemeklerden biri.

Ben onceleri sadece Afyon'a ozgu bir hamur isi olarak bilsem de sonradan baska yerlerde  yapildigini da gordum . Ama ben size Afyon usulunu anlatacagim.

Bu boregin hakkini vermek icin disari cikip simdi artik varolmayan mahalle firinlarini aramak lazim. Cunku bu borek odun firini ister. Alisilandan cok daha buyuk boy tepsilere borekleri dizip  bir kac tepsi birden  gondermeli hem de.

 Tarif 84'luk genc kiz ananem Halide Sultan'dan. Allah hepimize o yasta oyle bir kafa versin, hepimizi cebimizden cikartir. Onun da kulagini cinlatip hemen tarife geciyorum :

Ici icin: 1 su bardagi yesil mercimegi 2 bardak su ile haslayip eger suyu kaldiysa suzup kenara ayiriyoruz.  Bir tavada bir miktar sivi yag ile 2 sogani  ince ince dograyip olduruyoruz. Karabiber ve tuzu kattiktan sonra mercimege karistirip baska bir yerde sogumaya birakiyoruz.
Hamuru icin: 1/2 kg un , goz karari tuz ve ilik su. Hepsi bu kadar. Hamur haline getirip ya kuvvet deyip  iyice yoguruyoruz. Isin sirri hamurun cok yogrulmasinda. Zaten yogurdukca  hamurun nasil kivama geldigini goreceksiniz. Hamuru dinlendirdikten sonra yumruk buyuklugunde 6 parcaya ayiriyoruz.
  Simdi zurnanin zirt dedigi yerdeyiz. Baska bir yerde 1 bardaga yakin zeytinyagini 2-3 kasik hashas ezmesi ile  karistirmamiz lazim.  Hashas olmazsa olmaz. Her bir parca hamuru actiktan sonra arasina bu yagli karisimdan surecegiz. Evet birazcik agir bir borek kabul ediyorum ama hepi topu yilda bir kerecik yeme hakkimiz olsun.
  Ayirdigimiz yumruk seklindeki parcalari teker teker oklava ile acmaya basliyoruz. (Ben yuvarlak sekilde acma konusunda cok beceriksizim. Oldukca surrealist sekiller olusturabiliyorum oyle bir  yetenegim var.  ) Actigimiz her yufkanin ustune hashasli yagdan gezdirip hamurun her tarafina yayilmasini sagladiktan sonra ustunu diger actigimiz hamurla kapatiyoruz. Dorde katlayip bir kenara ayiriyoruz. Butun pazilari boyle ikiser ikiser acip katlamamiz lazim.
Acma- katlama isini bitirdikten sonra ( 3 tane katlanmis parca olmasi lazim) her birini 8 parcaya ayiriyoruz. Ufak bir oklava ile bu parcalari azicik buyutup icine mercimekli karisimdan koyup kenarlarini ice katladiktan sonra dikdortgen olarak kapatiyoruz. Hepsine ayni islemi uyguluyoruz. Eger kalan hashasli yag varsa ustune surebilirsiniz ama ben surmedim boyle de gayet guzel kizardilar.
  Tepsiye dizdikten sonra dogru 200 C'de isitilmis firina. Alt -ust kizarinca tamamdir.

Kokusu oralara kadar geldi mi?
( Tabak sevgili Ozlem'den evime ilk geldigi zaman hediye etmisti. )

12 yorum:

  1. oyoyoy ne kadar becerikliymis bu blogun sahibi dilos bana da borek yapsan:=)

    YanıtlaSil
  2. Bir gun kanli canli biraraya geldigimizde sozum olsun o zaman. Citir citir yersin.

    YanıtlaSil
  3. Yıllar önce mezun olur olmaz Kütahya da çalıştım ve yaşadım ben 2 yıl..Sırf bu mercimekliyi yemekten 4 kilo almıştım..Kütahyalılar buna ''tosunum'' diyor, haksızlar mı?:))Ellerine sağlık dur ben de deneyeyim

    YanıtlaSil
  4. Ilkaycim dene deneh . Hem cok kolay hem de aman sabahlar olmasin :)

    YanıtlaSil
  5. Canııım, ellerine sağlık! Akşam evden daha aklı selim bir halde tekrar okuyacağım bu post'u! yummy!!

    YanıtlaSil
  6. Ama haksizlik buuuuuuuu! Ben de gelmek istiyorum o birek partisineeeee!

    YanıtlaSil
  7. geliniz yiyiniz mesacusetslerden tepsi tepsi yaparim ben.

    YanıtlaSil
  8. Dilaracım, koku nasıl geldi inanmazsın:)) nefis olmuş, ellerine sağlık. Size böyle güzel bir böreği öğreten Sevgili Halide hanımın emekleri boşa gitmemiş.
    Evde hasından haşhaş ezmem var gidergitmez deneyeceğim ve ezmeyi getiren arkadaşıma tattıracağım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. mercimeği okuyunca zaten dibim düştü, içine haşhaş da girmiş. tarif de 84 lük çıtır bayandan :)
    of ki ne offf diyorum.
    ellerine kollarına sağlık, afiyet olsun şifa olsun, kilo falan olmasııın...

    YanıtlaSil
  10. Dilaracim, dun Bestenin sayfasinda bahsettigim mercimekli Afyon boregi buydu!! Enfes enfes olur! Ellerine saglik. Keske yolum senin oralara dusse ;-))
    PS: Ben Floransali Yasemin bu arada ;)

    YanıtlaSil
  11. Yasemin'cim simdi yazabiliyorum ancak.. Evet cidden enfes olur bu borek eh ben yaptigimda da fena olmamislardi. Yolunu bu tarafa dusursene yazin mesela? :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...