21 Ekim 2012 Pazar

"Bol ma se plasa" - Pırasalı Börek

Derler ki; Istanbul'a yeni gelen bir Arnavut gittiği davette, daha yemesi için ısrar eden ev sahibine çok yemek yediğini, patlamak üzere olduğunu anlatmak ister, fakat Türkçe bilmediği için de bir türlü anlatamaz. Ama ev sahibi tekrar ısrar edince canı burnuna gelen Arnavut:
Arnavutça: «Bol ma se plasa»  yeter artık patlayacağım demesi üzerine.
Ev sahibi: «Bol pırasa istiyor» sanıp bir tencere pırasa yemeğini Arnavut’un önüne koyunca Arnavut düşer bayılır.
Etrafındakiler çok sevdiği yemeği görünce sevincinden bayıldı sanıp, bu haber etrafa yayılır. Bu yüzden de Arnavutların pırasa sevdiği sanılır.


Simdi yukaridaki hikayeye inanirsak surekli olarak duydugumuz Arnavutlar ve pirasa askina ihanet etmis oluruz degil mi? Daha once de yazmistim. Anne tarafim gocmen , ananemin tarafinda da biraz Arnavut kani var mi bilmem ama bizim evde pirasa cok piser ve cok severek yenir. Havuclu pirincli zeytinyaglisi, kiymali ve bol acili yemegi ama ille de boregi. 


Aris biz evlenmeden once hic pirasa yemezmis. Babasi Aris'e pirasa yedirdigimi gorunce kiskanclikla karisik pek sasirmisti. Dun ogleden sonra pirasali borek yaptim hem de tam bir tepsi. Kocam  tarafindan silip supuruldu su asagida gordugunuz tepsinin ceyregi kaldi sadece. 




 Iste meshur pamuk Halidaaanim'in pirasali borek tarifi:


 4 su bardagi un

bir paket kuru maya
yarim cay bardagi zeytinyagi
bir tatli kasigi  toz seker
bir tatli kasigi tuz
ve alabildigi kadar ilik su.

ici icin ince ince kiyilmis 1 kg pirasa

tercihen biber salcasi ( 1-2 kasik) 
aci biber ( eger salcaniz aci ise gerek yok tabii )
pirasalari kavurmak icin biraz zeytinyagi
tuz ve karabiber

Once klasik mayali hamuru tutmak icin cukur bir kabin icine unun ortasini havuz haline getirip biraz ilik su , seker ve mayayi koyuyoruz.  5 dk icinde mayada hareketlenme baslar. Hemen tuz ve yarim bardak zeytinyagini ekleyip alabildigi kadar ilik su ile cok yumusak bir hamur tutuyoruz. Hamurun kabarmasi icin sicak bir yere ihtiyacimiz olacak. Ben firini 50 C'de isitip hamuru havlularla sardiktan sonra icine koyuyorum gayet de iyi kabariyor. 

1 saat kadar hamurun kabarmasini bekleyecegiz. E bos durmuyoruz. Pirasalari diger malzemelerle birlikte icine azicik da su ekleyerek kavuruyoruz. Cok pismemesi lazim ama sert de kalmayacak. Ben piserken icine bir -iki cay bardagi kadar su koyuyorum o suyu cekince pismis oluyor. Bu ici bir kenarda sogumaya birakiyoruz. 
Mayalanmis hamuru iki parcaya ayirip merdane ile azicik aciyoruz. Size kalorili bir ipucu; hamuru acmak icin tezgaha un yerine azicik yag damlatin. Goreceksiniz cok daha iyi acilacak. Simdi isin sirrini vereyim: hamuru acinca 8 parcaya ayiracakmis gibi cizik atmamiz lazim. Ama sadece kenarlar merkeze birkac cm kala kesilecek. Tamamen sekiz parcaya ayrilmayacak. Ortadaki yuvarlagi muhafaza etmemiz lazim cunku kestigimiz kenarlari ortasina dogru katlayacagiz. Tum kenarlari ortaya dogru katladiktan sonra her iki parcayi da bir yarim saat daha dinlenmek uzere sarip sarmalayip gene firina koyuyoruz. Zaten o arada pirasa da iyice soguyacaktir. 

Bu arada tepsimizi yaglayip ustune azicik un serpistirelim sonra yapismasin. 

Sonrasi kolay, hamurlari alip gene merdane ile tepsi buyuklugunde acalim. Zemine serecegimiz bu hamurun  usttekinden azicik daha buyuk acilmasi gerekiyor. Sonra ustune pirasali ici boca edip her tarafa hamuru delmeden yayalim. Ustune de diger parcayi acip serelim. Alta serdigimiz hamur biraz daha buyuktu ya onu da kenarlarindan alip ice dogru kivirip katlarsak hem guzel bir goruntu olur hem de pirasali ic disari cikmaz. 

Ustune yumurta sarisi, hemen firina!


180 C'ilk  firinda alt -ust kizarana kadar pisiriyoruz. E o kadar firinda kalan sey tabii ki sert olacak.Hic uzulmuyoruz ustune azicik su serpistirip ayni olcude baska bir tepsiyle kapatiyoruz ki hem sogusun hem terlesin. 


Sonra yumusacik pamuk gibi olacak. Benim yaptigim hatayi yapip pizza gibi dilimlemeyin kare kare dilimleyin Hemen bitmesin :P




Bu borek aslinda kendime bir oduldu. Neden mi? Arzu'nun siparislerini bitirdim de o yuzden :)




Bunlar sadece melek kanadi temali bodyler. Aklimda daha farkli tasarimlar da var ve mumkun olan en yakin firsatta denemek istiyorum. Sanirim sirf bu bodyler icin yeni bir blog acmam lazim :)





Burasi  cok gunluk guneslik, size de gunesli ama hepsinden onemli huzurlu , mutlu bir pazar gunu diliyorum. 

15 yorum:

  1. zavallı Arnavut'a üzüldüm yahu! Demek ki hikayesi böyle =) Enişteme kızma ama yicek tabi çünkü çok ama çoook güzel olmuş Diloş yaaaa!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boyleymis demek ki Ozlemaki :) Ben de yeni ogrendim. Simdiye kadar hep Arnavut= Pirasa diye bilirdim :))
      Kizmam Aris'e tamam. Bu arada tepsinin hepsini yedi bisey kalmadi.

      Sil
    2. hakkaten enişte yiyo yiyo ama nereye gidiyo bunlar? biz neden habire mücadele ediyoz?

      Sil
  2. bi daha geldiğimde isterim bi de!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamdir sen yeter ki gel ama ates almaya degil kalmaya gel. Anladin sen onu. :) Aaa ya da daga gidicez ya orada yapariz.

      Sil
    2. eveeeet! dağ procemiz var, yaşasın!

      Sil
  3. Ne olurdu, ben de yakın olsaydım! :(

    YanıtlaSil
  4. Ahhh iste o su global dunyada arkadaslik kurmaya calisan biz fanilerin en birinci sorunu...

    YanıtlaSil
  5. Ben anladim yaaa, o dilimler ufacik, abartmayin bence :-))))))

    Beni de daga kaldirabilirmisiniz acebag?

    YanıtlaSil
  6. senin pizzalara oranla ufak tabii. Iste! Daga gonullu kaldirilmak isteyen biri daha! Gel yavlum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borek oldugu surece her daga kalkarim :-)))))

      Sil
  7. Bu hikayeyi ilk kez duydum, zavallı Arnavut:))
    Çalışmalar ise harika ve yaratıcı!

    YanıtlaSil
  8. Hikayeyi ben de yakin zamanda duydum o zamandan beri bu boregi yapasim ve hikayesiyle birlikte bloga yazasim vardi.
    Tesekkurler begeni icin.. :)

    YanıtlaSil
  9. Dilara hikaye harikaymis:) benim bir ara procem vardi ya goç, yemek, kadin hikaye tam o kitaplik olmus bu tarif:) karnimda ac pirasa cok severim kesin arnavut kanim var diyecegim bundan sonra:) of of
    Body'ler muhtesem olmus bayildim body patlamasi yasayabilirsin bak soylemedi deme sahaneler.
    otum senin ve kuzularin yanaklarindan:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...