26 Ekim 2012 Cuma

xronia polla*- Yunanistan'da isim gunleri

Yunanistan'da bir ortodoks gelenegi olarak cocuklara genellikle  azizlerin ve kutsal kisilerin isimleri verilir. ( ki gene buyuk bir ihtimalle bu isimler dedelerinin ya da ninelerinin isimleri olur. Bu yuzden bu cografyada Georgos, Giannis, Eleni, Maria, Stella ,Dimitris, Dimitra gibi isimler cok fazladir.)

Birden fazla isim kutlanan gunler de vardir. Ornegin 8 Temmuz Prokopis ve Theofilos'larin isim gunudur.  Bazi isimlerin ise birden fazla isim gunu olabilir. Maria'nin isim gunu hem 15 agustosta hem 21 kasimdadir.
  
 Bu kisilerin aziz olduklari gunlerde de o isimleri tasiyanlar isim gununu kutlarlar. Bazen kendi dogumgunlerinden daha cok onem verilir. Herkes birbirine  telefonlar acilir, birlikte yemekler yenir,hediyeler alinir. Ozellikle  vaftiz anne ya da babasinin hediye almasi sart demesek bile yaygin bir gelenektir. Artik  facebook uzerinden de kutlama mesajlari gonderiliyor :)

Dort yil once tabii ki boyle bir gelenekten bihaberdim. Ta ki dogumgununu yeni kutladigim bir arkadasimin "isim gununu" kutlamak icin davet etmesine kadar. Aslinda keyifli bir gelenek ama hangi gun hangi azizin isim gunu oldugunu bilmek kismi birazcik karisik. Bu sorun da   isim gunu takvimi- eortologio yardimi ile cozuluyor.  Ah aklimdayken soyleyeyim, cok bilinmeyen bazi isimler ya da modern isimler de ingilizcede All Saints Day olarak gecen Agios Panton gununde yani 6 Haziran'da kutlanir.

Bugun de tum ortodoks camiasinda Dimitris , Dimitra, Demetris ve Dimitrios'larin isim gunleri kutlaniyor. Eh biz de hazirligimizi yaptik tabii ki...




* Xronia polla= Nice yillara .

hamis: Internette ufak bir arastirmadan sonra gordum ki sadece Ortodokslar degil Katoliklerde de isim gunu gelenegi bulunmaktaymis. 

10 yorum:

  1. Kendi annesinin dogum gununu bile aklinda tutamayan ben, bir tek kendiminkini ve kardesiminkini bilmekle mukellefim! herkes bilir, kizmaz, nazikce veya zorla hatirlatir :-))))

    Yunanistan'da yasamam imkansizmis demekki!!!!

    YanıtlaSil
  2. Basakcim merak etme. Dogumgunlerini belki unutabilirsin ama isim gunlerini unutmak cok zor. Herkes birbirine itinayla hatirlatiyor :)

    YanıtlaSil
  3. Yok benim isim zor valla, ozel gunlere karsi bir balik hafizasi mevcut, ayni hafta icinde 5 kere sorup unutmuslugum vardir!!!!

    http://evindelisi.blogspot.com/2012/02/annie-very-sorry.html
    Vakit bulunca oku canim :-) Yani pardon, okursan sevinirim :-)

    YanıtlaSil
  4. Dilara hanım ; nerelerdesiniz, yazı yazmaSanız böyle merak ederiz umarım iyisinizdir

    YanıtlaSil
  5. Iyiyim merak etmeyin :)) Sadece yilbasi yaklastigi icin islere kendimi fazlaca verdim ama yarin yeni bir yazi geliyor umarim keyifle okursunuz..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. bi isim günlerini ezberleyemedim gitti...bi o kusur kaldı =)
    ama şimdi bak evli Maria'lar ayrı günde kutluyor biliyorsun, bekarlar ayrı. Ben Theo'ya hiç Theoklitos diye hitap etmiyorum ki hep "canım, ciğerim" diyorum. Ve her sene unutuyorum! işin bu kısmı çok karışık, o yüzden ben her karşılaşmada geçmiş isim günleri için ayrı kutlama yapıyorum. Ama dur yeni bebeği olanlara hemen söyleyeyim

    YanıtlaSil
  7. Bosver takvimi var Oz.
    Evli Maria- bekar Maria ayrimini bilmiyordum. Dul Maria'lar icin ayri bir gun ama di mi? Theo'ya canim cigerim diyorsan o da isim gunu filan aramamali. Negzel iste :))

    YanıtlaSil
  8. canlarımı "canım" adıyla yeniden vaftiz ettirip hepsini aynı gün kutlasak nasıl olur? =)

    YanıtlaSil
  9. Aziz ALPHONSO nun isim gününü bilen varmı?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...