8 Aralık 2012 Cumartesi

Yolda...

Jack Kerouac, unlu romani Yolda - "On the Road"'u   3 haftada yazmis. Hatta kagit degistirmemek ve masasindan kalkmamak icin daktilosuna buyuk bir rulo kagit yerlestirdigi rivayet olunur. ( eksi sozlugun yalancisiyim)

Bu sefer Aris yok yanimda cikinlarimi otobuse attim hem ziyaret ( Bihter ve Yorgos'un cimcime kizi Melina 1. yas partisi) hem ticaret ( pazar gunu bir kermes daha bulduk biz kermeskolikler ) icin Selanik'e dogru yola koyuldum.

Bu cografyaya ilk geldigimde kucuk cocuklar misali yoldan gozumu hic ayirmazdim. Yillar gectikce aliskanliklar degisti, manzara ile de tanis oldık iyice. Planda dizustunu cikartip mailboxtaki silmem gerekenleri temizlemekti amacim. Ama , fekat, o da ne??? Kablosuz internet var hic kacirir miyim?
Dogruya dogru, Jack Kerouac'in tirnagi bile olamam o bir gercek. Gene de hazir  Ktel* otobuslerinde mucizevi bir sekilde  internet baglantisi bulmusum. Fotograf makinam da yanimda ve dahi ara kablom da. Eh bunlarin hepsini helvaya donusturup neden kisacik bir yol yazisi da ben yazmayayim degil mi?

Benimki cok kisa olacak ama daha cok resimalti. ( her an otobus tutabilir yollar hafif virajli tedbirli olmak gerek) Jack Kerouac'i da tutardi bence :)) Belki  de o yuzden  "yoldan" dondukten sonra eve gelip yazmis romanini :))

Xanthi-Kavala arasi. Cok uzakta deniz goz kirpiyor ama isik cok guzel. 


Otobandan Kavala'nin dogu tarafi. Fonda boylu boyunca uzanmis Thassos.

Gene otobandan Kavala'nin bati girisi. Arkada hayal meyal Thassos adasi, onde ufak bir sapel,ikisinin ortasinda caanim Ege Denizi.

Kavala'yi geride biraktik. Nea Irakleia'ya dogru ilerliyoruz. ( Irakleia sanirim "eregli" nin farkli soylenisi.)

Nea Peiramos. O yarimadanin arkasindaki Amalofi'de yazin cok yuzdum.
Gurultulu beach clublari olmasa harika bir kumsal harika bir deniz.


 * Ktel otobusleri, Yunanistan'da sehirlerarasi seferleri gerceklestirir. Ozel bi sirket degil, bir kooperatiftir. O yuzden rekabet yoktur, kimse sizi kolunuzdan cekistirip "abla gel hemen kalkiyor otobus" demez. Ktel otobuslerinin Atina-Selanik seferleri yapanlarinin haricinde hepsi sari ve yesil tonlarindadir. Otobuslerde kesinlikle yiyecek yasaktir. ( ama ben hep yasak delip gizli gizli yerim ) Sadece su icebilirsiniz onu da sizin binmeden almis olmaniz gerekir. Cay-kahve servisini gectim, su bile verilmez. Muavin yoktur. Bagajlarda numara- etiket verilmez, guven esastir. Gece dendi mi servis biter. O yuzden kablosuz internet bulunca sok gecirdim. :))

19 yorum:

  1. Thasos'a bir türlü nasip olmadı şimdiye dek. Çok istiyorum ama çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oz'um beraber gidicez merak etme.

      Sil
    2. bu ara deli deli şeyler geçiyor aklımdan. Ben Thasos'dayım hadi gelin dersem şaşma!

      Sil
    3. sen buradan gecerken benim burnum senin kokunu alir desem de surprizli seyleri severim biliyorsun. Bir telefon cak yeter.

      Sil
    4. toprak hattı çekmem lazım Diloş.

      Sil
    5. senin sarj vaktin gelmis Oz'um.

      Sil
    6. en çok 3 ay dayanıyorum nefes almadan. suyun altındayım şimdi. ilk fırsatta yüzeye çıkmalıyım.

      Sil
  2. ben gizli gizli yemek yemene çok guldum. Gençligimin baba kitaplarindandir yolda çok yol'a ciktim bende zamaninda:) simdi oturuyorum yollara cikmak lazim yine. Ozlemakim subatta bana gelis kaldi mi? ben seni buz gibi havada kendine getiririm:) optum iki guzel kadini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 600 öğrenci varken yüksek olasılıkla izin vermeyecekler Bestem, sömestr tatili olmayacak yani...ama ben nedense -muhtemelen öyle olmasını çok istediğimden- bir mucize olacak, bir punduna gelecek ve atlayıp gelecek gibi hissediyorum yahu!

      Sil
  3. ehehe Bestos naylon torba ya da kagitlari fazla hisirdatmadan ve soforle goz goze gelmeden ellerimle parcalara ayirip kus gibi yemeye calisiyorum. Sinsi gibi :)) Aslinda pek de keyfi cikmiyor ama yasak deliyorum ya bana yeter.
    Ah bir firsat olsa da gelsek senin buz gibi Fransa'na subatta konussak konussak bogazimiz agrisa ve isinsak bu sekilde...
    p.s. Su andaki halimi gorsen pek de guzel diilim. :) Yorgun ve 10 dakika sonra Selanik- Iskece otobusune binmek uzereyim.

    YanıtlaSil
  4. Tam doğru bildin: Ereğli demek:)
    Ereğli`de doğmuş biri olarak (Karadeniz olanı) farklı söylenişleri var tarihte. Irakleia onlardan biri.
    Otobüs şirketi ilginçmiş. Ama şunu belirtmek lazım, bizim otobüsler birçok Avrupa ülkesine göre lüks kalıyor. Türkiye`ye ziyarete gelen dostlar da şaşırıyor. Çay-kahve ikramı, internet, film, abur cubur ikramı derken yol bitiyor:))
    Kaç saat sürüyor Selanik?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasasiin!.. Yunanistan'da da Turkiye'de oldugu gibi bir suru Eregli var. En bilineni Girit'teki.
      Otobus sirketlerini sorma. Bizimkiler cidden cok luks. Hatta batmadan once Boss firmasinda acik bufede yalanci biber dolmasi yemisligim bile var. Varan'in da bistro servisi vardi di mi birara? Ama Selanik'ten donus yolunda 27 nomeroda oturmanin da verdigi kamuflaj ile 2 tane pogaca, leblebi ve mandalina yedim. Mandalina yerken biraz tirstim kokusu sofore gidecek ve enselenecegim diye ama neyse ki ulasmadi. Ehe.
      Selanik-Iskece 2.5 saat.
      Bursa'dan sabah 6'da kalkan televizyonlu Metro otobusleri de ogleden sonra 2'de Iskece'ye ulasiyor, onemle duyurulur :)

      Sil
  5. Bu kadar çok Ereğli var demek ki!
    Ereğli`nin yeri apayrı bende. Doğduğum yer, üniversiteye kadar büyüdüğüm yer....

    Selanik çok da uzun sürmüyormuş.
    Bura-İskeçe otobüsü de aklıma düşürdün şimdi. Hiç haberim yoktu böyle bir güzergah olduğundan.
    Bir hafta sonu ayarlasam (çocuklar olmadan) gelsem ne iyi olur. Vize sorunum da yok.
    En uygun zamanı bulmak lazım. Kış geçsin diye beklemeli sanırım, ne dersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi vallahi eger otıbus yolculugunu seviyorsan atla gel derim. Seni burada gezdiririm eski sehire de gideriz hani cok daha onceleri yazmistim.
      Metro ve Bursa seyahat geliyor aklinda olsun. Ama havalar isinsin oyle gel. Ozellikle paskalya zamani buralar cok guzel olur. Daglar mis gibi kokar.

      Sil
    2. Bir Kdz. Ereğli'li olarak bu muhabbete atlamazsam Ereğlili olduğumu nasıl kanıtlarım! Yukarıdaki yazıda Ereğli'yi görünce hemen aşağıya inip birşeyler sormayı düşünüyordum, yoldayken bu muhabbete rastladım.
      Şunu soracaktım heyecanlanmadan önce: bu Eregli/Irakleia'nın bir sözcük anlamı var mı?

      Sil
    3. Hande Herkul ( Irakles)'den geliyor olabilir mi? Aklima en yakin secenek o geliyor cunku.

      Sil
    4. Heraclea Pontica imiş bizim Ereğli'nin eski adı ve evet Herkül'müş adını aldığımız eleman...

      Sil
  6. Selam.Blogunuz çok hoş.Eşimin dedeleri Kavavalıymış.Hiç görmedik birgün Kavalaya gitmek istiyoruz.Blogunuzda fotograflarını görmek çok güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ve tesekkurler. )
      Kavala'ya ne zaman geleceginizi haber verin, isterseniz kalacak yer, gezilecek ve gidilecek yerler, lokantalar hakkinda yardimci olmaya calisirim.
      Sevgiler

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...