1 Ocak 2013 Salı

Vasilopita ( Βασιλόπιτα ) gelenegi ve Hosgeldin 2013 !

Dun geceyarisindan beri Yunanistan'daki zengin- fakir istisnasiz her evde Vasilopita ( yani bir cesit corek ) kesiliyor. Bugun size biraz onun hikayesini anlatmak istiyorum:

Gelenek cok eski zamanlara , MS 4. yuzyila kadar dayaniyor. Kesaria ( Kayseri ) 'de yasayan bir rahip olan  Aziz  Vasilis ( Άγιος ΒασίλειοςKentin kusatmasi sirasinda yardim olmasi icin sehir halkindan yardim ister. Herkes gucune gore elinde ne kadar mucevher varsa verir. Ama, daha sonra kusatma kalkar ve yardima ihtiyac olmadigi anlasilir. Yalniz bu sefer de toplanan mucevherlerin onu hibe edenlere adilbir sekilde dagitilmasi gibi bir sorun vardir. Aziz Vasilis bunun icin buyuk bir ekmek yapar ve icine halktan topladigi  mucevherleri koyup , ekmek pistikten sonra dilimlere ayirip her bir eve dagittirir.  Efsaneye gore mucizevi olarak her evde yardim amaciyla tam olarak ne verildiyse ekmek diliminin icinden de o cikar.



Dini izler tasimayan bazi anlatimlar da var. Antik Yunan'da Bereket tanricasi Demeter'e  de atfediliyor ama ben daha cok Aziz Vasilis versiyonunu dinledim geldim geleli :)

( Χ.Π. : Xronia Polla yani iyi yillar )


Gunumuzde Vasilopita'nin icine gelenege uygun olarak kucuk bir tane bozuk para koyuluyor ve kimin diliminden cikarsa onun tum yil boyunca sansinin acik olacagina inaniliyor.

Gelelim bizim eve; sizi bilmem ama biz bu sefer evimizde gurultu ve telaseden uzak sakin , mutlu bir yilbasi gecirdik. Fena da olmadi hani. Turkiye'den radyo, Yunanistan'dan televizyon yayini ve arada sirada facebook esliginde kedilerimiz ve biz cok eglendik. Tek eksik aile hasretiydi.

Sutlac siyah papyonunu takti.

Mia da kirmizi kurdelasini.


Ertesi gun biz de Vasilopitamizi  ve bicagimizi aldik basladik dilimlemeye. Aris once gelenege uygun olarak bicakla  coregin ustune birkac hac cizdi  . Once Hz. Isa ve Meryem Ana icin, sonra Aziz Vasilis icin, sonrasinda sira ile ev, is, ebeveynler,kendisi ve benim icin dilimledi. ( Benim dilimi en sona birakti diye biraz kizdim)



Ve evet kocami cocuklar gibi sevindiren sonuc: Vasilopita'daki bozuk para kendisine cikti . Bir sevindi, bir zipladi sormayin. ( Hala cocuk diyorum bu erkekler ama bir turlu onlara inandiramiyorum).




Hepinize sansinizin bol olacagi bir 2013  diliyorum.


10 yorum:

  1. çooook uğurlu bir yıl olacak bu yıl!
    koskocaman kucaklıyorum!

    YanıtlaSil
  2. Bu pişen çörek tatlı mı, tuzlu mu? Sanırım Paskalya çöreği gibi.
    Sevinen kocaya selamlar olsun, şansı bol olsun:)
    Sütlaç o papyonu nasıl bıraktı boynunda? Bir ara bizimkine çan taktık, bahçedeki kuşları yakalayamasın diye. Bir çanı parçalamadığı kalmıştı:)

    Mutlu Yıllar, şansınız, uğurunuz bol olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi haklisin aslinda coregin tarifini de versem iyi olurmus. Coregin tadi paskalya coregi gibi. Hafif tatli tuzlu denemez :)
      Sutlac giderek cok uysal bir kedi haline geldi. Kopek ruhu yasiyan bir kedi. Esas kedi rolunde olan zilli Mia. Dolayisiyla Sutlac papyona mukavemet gostermedi ama Mia icin bayagi ugrastik. Ozellikle fotograf cekimi sirasinda canimiz cikti. Belki ellinin ustunde kare cekmisimdir kenarini kiyisini kese bice bu iki kare cikti ancak.
      Sutlac'a biz de kucukken çan takmistik ona da bir sey dememisti garibim :)
      Selamlar icin tesekkurler ve de iyi dileklerin icin tabii ki.
      Belki bir ekleme yaparim corek tarifi icin

      Sevgiler & opucukler

      Sil
  3. Şansınızın bol olduğu bir yıl olsun.
    Güzel hikayeymiş :)
    Ben de merak ettim tarifi,üzerinde ki kenar süsünü ve yazıların nasıl yazıldığını.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Coreginiz bol olsun :-) Huzurunuz bol olsun :-) Hersey cok guzel olsun :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin sekerim. Oradaki Greek Community de yapiyordur boye seyler sen de kap bir corek :) Senin de sansin bol,dislerin piril piril olsun. Her seyi hapur hupur yiyebilesin isallah!

      Sil
  5. Dilaracım, ekmek çok güzel görünüyor. Paskalya çöreği gibi geldi.
    Eşimin annesininde yılbaşında yaptığı bir börek olur ve içine sarıp sarmalayıp bıraktığı bir de şans parası olur. Ne hikmetse hep de babaya çıkar. Biz de çocuklar olarak merakla bakardık acaba birimize çıkacak mı diye ne gezer.
    Bu sene ki şanslıyı merak etmiyorsun değil mi?
    Sansınız açık güzel bir sene olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sare'cim bu coregin orjinal tarifini Ioanna'nin annesine sorup buraya yazacagim. Paskalya coregiyle ayni tarif bence de.
      Senin de sans bu yil hep yaninda olsun, opuyorum.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...