5 Ağustos 2013 Pazartesi

Buyuklere masallar

Zamanin birinde uc tarafi denizlerle cevrili guzel mi guzel bir ulke varmis. Ulkede yasayanlar icin hayat her ne kadar toz pembe olmasa da bir sekilde yasayip giderlermis.

Bu ulkede adi "Adalet " olan cok guzel bir kiz yasarmis. Ama ne yazik ki bu kizcagizin annesi  hayatini kaybetmis ve  kral babasi da hemen baska bir kadinla evlenmis. Kotu talih kralin evlendigi esleri birer birer hayata veda etmis. Ama pes etmeyen kral  baska bir es bulmus ve tekrar dunya evine girmis.

Kralin en son esi pek hirsli pek bencil birisiymis. Kralin evine gelirken beraberinde  kardeslerini de getirmis  zira sadece kendisinin akilli ve guzel olduguna inanir en dogru kararlari kendisinin verdigini soylese de kardeslerine mutlaka onaylatirmis.  Bazen  onlara "kardeslerim en zeki kim bu dunyada" diye sorar, onlar da "sizsiniz sevgili kırolicemiz" diye cevap verirlermis . Ama kırolice bu cevaplarla tatmin olmaz " zekiligi sizden ogrenecek degilim" der onlari da terslermis.

Gel zaman git zaman bu kotu kalpli kırolice kralin guzel kizi Adalet'e sinir olmaya baslamis cunku kardesleri korkarak da olsa onun kendisinden daha zeki ve her seye dogru karar veren biri oldugunu soylemisler.  Iste o gunden sonra kırolicenin gozune ne uyku girmis ne de bir yudum yemek yiyebilmis.

Sonra kararini vermis ve sarayin avcilarini yanina cagirmis. "Adalet'i ormana goturun , orada oldurun, oldugune kanit olarak da kalbini sokun bana getirin ; ama donerken de saray yapilacak yerler kalmis mi bir bakin da oyle gelin "demis.
Adalet;  kendisini  ormana goturen avcilardan kacmaya calismis uzun suren bir kovalamacadan sonra yorulmus amaen sonunda  avcilari da atlatmayi basarmis. Adalet'i kaybeden avcilar "Amaaan kirolice nereden bilecek surdan ortak bir danaya gireriz onu keseriz hem de sevaba girmis oluruz" deyip  besili bir dana aramaya koyulmuslar.

Adaletin kalbi diye 7000 altina alinan ortak dananin kalbini eline alan kirolice derin bir nefes almis. Buyuk bir keyifle "hak dagitmayi sizden ogrenecek degiliz" demis ve hemen buyuk bir hizla hersey ama hersye  hakkinda kararlar almaya baslamis.

Bu arada guzel Adalet ormanda kaybolmus. Kurak corak bir alana cikmis. Zor gunler gecirmis. Gel zaman git zaman kenarinda buz gibi sularin aktigi bahcelerinde renk renk ciceklerin actigi bir koye gelmis. Koy cok kalabalikmis. Bir yanda bilgisayarla arasi iyi olan kirmizi cocuklar diger tarafta gokkusaginin butun renklerini seven guzel cocuklar, obur tarafta formalari rengarenk olan carsili cocuklar varmis. Ama koyun tum nufusu bu kadar degilmis bazilarinin bir gozu yokmus bazilari da ne yazik ki sadece gonullerde yasar hale gelmis. .. Adalet'i buyuk bir sevincle karsilamislar ve bagirlarina basmislar.

Yalniz aradan gecen zaman icinde kirolice Adalet'in yasadigini ogrenmis. Son model ati ve beraberinde 1.000.000  tane eslikcisi ayrica 41 cesit sakil adami ile duble patikalari gecip  tum ormani aramaya baslamislar. Gide gide daglari tepeleri, corak arazileri gecip Adalet'in yasadigi koye ulasmislar. Koyun kenarindeki buz gibi akan dereyi goren kirolice " ulen ben buraya nasil oldu da bir HES yaptirmadim " diye kendi kendine soylenmis. Neyse lafi uzatmayalim, koyun meydanina bakan parkta Adalet'i bulmus. Adalet de o sirada parkta kendi kendine kitap okuyormus. Kendi kendine "kitap okumayi sizden ogrenecek degiliz" diyen kirolice eslikcilerine hemen cimlerin ustunde  bir piknik masasi hazirlamalarini emretmis. Hersey hazir olunca da "gel sekerim birlikte maklube yiyelim" diyerek Adalet'i cagirmis . Amma velakin bu maklube zehirliymis. Maklubeyi yiyip circir olan  Adalet cok su kaybetmis , vucudundaki elektrolit dengesi bozulmus ve bitkin bir halde hastaneye kaldirilmis.

Adalet'ten bu sefer kurtulduguna kesin kanaat getiren kirolice son model atina atlayip 1.000.000 eslikcisi ve 41 sakil adami ile birlikte saraylarindan birine geri donmus.

Hastanede bitkisel hayattan bir turlu uyanamayan  Adalet'e koydeki cocuklar cok uzulmus. Ne yapsalar ne etseler bir turlu uyandiramamislar care bulamamislar. Aradan gunler aylar gecmis. Birden koydeki cocuklarin aklina artik pek kullanilmayan eski bir teknoloji gelmis: Birlik ve beraberlik. Enerjileri birlestirmek ise yaramis ve guzel Adalet bitkisel hayattan uyanivermis.

Ondan sonrasi corap sokugu gibi gelmis. Kiroliceyi de  maiyeti ile birlikte  artik kimseye kotuluk yapamayacagi bir yere gondermisler.
...

Sicak bir 5 Agustos ogleden sonrasi cok uzgun bir halde daldigi uykusundan uyanan Dilos  kendi kendine "hayirdir insallah" diye soylenip  facebookta ne var ne yok diye bakmaya gitmis. .

Cidden hayirdir insallah!..



4 yorum:

  1. Kalemine saglik dilos ne cok mesaj var bu hikayende.tabi anlayana ve inanana

    YanıtlaSil
  2. Harikasin Dilaracim, super bi hikaye olmus. Ne yalan soolim, okurken bir ara "sonu iyi bitcek ama di mi" diye gecirdim icimden :) Dilerim kotu kalpli cadi, guzel ulkemizden bir an once defolup gider...

    YanıtlaSil
  3. Ne demiş Shakespeare, "Yeter ki sonu iyi bitsin".
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...