1 Eylül 2013 Pazar

Maneki Neko

17. yuzyilda Tokyo yakinlarindaki  eski bir tapinakta kedisi ile yasayan bir rahip varmis. Cok yoksullarmis. Firtinali bir gun  oradan gecen varlikli bir prens yagmur birden bastirinca tapinagin yakinindaki bir agacin altina siginmis. Yagmurun dinmesini beklerken tapinagin kapisinda gordugu bir kedinin sanki el sallar gibi kendisini cagirdigini gormus.  Prens saskinlik icinde tapinaga dogru ilerlerken  az once altinda bulundugu agaca korkunc bir yildirim dusmus. O gunden sonra prens bu kediyi yanindan hic ayirmamis ve kendisine sans getirdigine inanmis.  Tapinagi da buyuk bir zenginlik ve ihtisama kavusturmus.  

El sallayan o kedinin adi Maneki Neko. Japonca "cagiran kedi" anlamina geliyormus. O zamandan beri pati sallayan bu  kedi zenginlik ve mutluluk sembolu olarak kabul edilmis. Sag pati havadaysa bol musteriye , sag parti havadaysa  refaha, kedi beyaz ise mutluluga sari ise zenginlige isaretmis. Masaya koymaniz gerekmiyor . Anahtarlik ya da kolye seklinde de yaninizda tasiyabilirsiniz. 

Japonya'da genellikle sirketlerin girisinde, patronlarin masalarinda, kasalarin yaninda yer alirmis. 

Aklima geldi ; Hello Kity'nin de atasi olabilir mi acaba? :))

Kubra taa  gecen yil bu zamanlar bana "Maneki Neko" yapmami soylemisti.  Aradan bir yil gecti ancak sira geldi.

Ilk Maneki Neko'ma merhaba deyiniz lutfen:


Benimkinde sol el havada ve renk beyaz . Bol musteri istegimin yanisira sol el iste bildigin sol el :))

 Hamis: Ortalikta savas cigirtkanlarinin bagira cagira gezindigi 1 Eylul baris gununuzu de sevgiyle kutlarim.
 

2 yorum:

  1. çok hoşuma gitti bu hikaye özellikle kedi annesi olmamdan dolayı :)(kedim beyaz-sayılır-)ve maneki neko süper olmuş vede çok şirin ellerinize.sağlık.çok beğendim.

    YanıtlaSil
  2. Guzel olmus! Belgesellerde veya filimlerde otomatik el sallayanini gordugumde bizde ki kitsch ezan okuyan plastik cami (veya masa saatleri) biblolari hatirlarim hep!!! Neyse sana ve herkese sans getirsin canikom. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...