2 Mart 2014 Pazar

Kira Sarakosti'yi takdimimdir.. ( Η Κυρά Σαρακοστή )

Size iki hafta boyunca cesitli konserler izleyeceksiniz, kiyafet degistirip cesitli partilere gideceksiniz, ikinci haftanin sonunda da rengarenk kiyafetlerinizle sehri merkezinde muzik esliginde gecit toreni yapacaksiniz , istediginiz kadar icecek ve isterseniz sokaklarda dansedeceksiniz , hic kimse de sizi garipsemeyecek  desem?  

Kulaga hos geliyor degil mi?

Peki iki haftalik karnaval sonunda 40 gun boyunca et , sut, yumurta tuketmeyeceksiniz desem?

Eminim vejeteryanlar haricinde kimsenin kulagina hos gelmedi.

Yunanistan'da iki haftadan beri suregelen karnavalin bugun son gunuydu. 

Ortodoks inancina gore yaklasik 40 gunluk 7 haftalik bu orucun adi sarakosti. Saranda kelimesi 40 sayisini ifade ettigine gore ondan turetilmis olsa gerek. 

Sarakosti adiyla ozdeslesmis birini tanistiracagim sizlere. Adi Kira Sarakosti. Yani Sarakosti Hanim. 



Ama sizin bildiginiz hanimlara benzemez.

Mesela;

  • Agzi yoktur, cunku kendisi malum 40 gun boyunca oruc tutar.
  • Ellerini onunde kavusturmustur. Cunku dini butun bir hanim olarak kendini ibadete verir.
  • Basinda bir hac tasir.

  • Tam 7  tane bacagi vardir. Buyuk perhizin 7 haftasini ifade eder.

 7 bacak burada sirali duruken asagidaki fotografta bir bacak eksilmis bile :))




 Internet, akilli telefon, televizyon, radyonun bulunmadigi zamanlarda yasayan eski zaman insanlarinin 7 haftalik perhizi saymak icin akil ettigi Kira Sarakosti aslinda suslu bir takvim :))
Ne dersiniz zekice degil mi?

Kumastan , kagittan yapildigi gibi genellikle oldukca tuzlu bir hamurdan yapilip mutfakta yerini aliyor. 

 Bu noktada aklima gecen yil bu yaziyi yazma fikrini dusuren sevgili Papatya'ya tesekkur etmek istiyorum. Cunku onun sayesinde Sarakosti Hanim ile tanistim, tam bir yil bekledim , en sonunda zamani gelince aldim keceyi igne ipligi elime kivirdim kollari ve bir Kira Sarakosti de ben yapiverdim. 

Aramizda kalsin Aris bile bilmiyormus  o da benim sayemde ogrendi :)))


Hamis : Size bu iletiyi yazarken karnaval kutlamalari sona ulasmis yarim saatlik havai fisek gosterisi baslamisti. Sofi ve Mia patirtidan koltuklarin altlarina saklandilar.    Bana Gezi olaylarinda  tomalarin sıktigi suya, gaz fiseklerine ve bombalarina karsi koyabilmek icin  atilan havai fiseklerini hatirlattigi icin  bu ihtisamli gosteri artik eskisi kadar hosuma gitmiyor. Ayrica kuslari da etkiledigi ayri bir gercek.





6 yorum:

  1. Dilaracım,
    senin benim vesilemle öğrenmiş olman neyse de Aris'in de bu sayede öğrenmiş olmasına çok şaşırdım desem yalan olmaz :) Yalnızca Girite özgübir gelenek değil diye biliyorum ama acaba Batı Trakyada pek yaygın değil mi? Sembolik de olsa etrafta hiç kağıttan, kumaştan, çocuklara verilmiş boyama sayfası olarak filan hiç görmedin mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Papatya'cim aslina bakarsan evvelsi gun supermarkette gordum kagittan yapilmis olanini. Belki daha onceden gormus de olabilirdim ama bilmedigim zamanlara denk gelmis demek ki. Aris ise cidden bilmiyormus. :)) Evde coluk cocuk da olmadigi icin rastlamadik ama esasen cocukken de bizimki gormemis. Ama bence klasik erkek ilgisizligi :))

      Sil
  2. Sen bunun uzerine oynarsin artik :-) sarisin sarakosti, deniz kizi sarakosti filan diye :-) Bazen oyle laflar ediyorsun ki, aklima gelen fikirleri cizip cizip gonderesim geliyor :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yolla sekerim ciz ciz yolla :))
      Aslinda Kira Sarakosti'yi yaparken aklima geldi . Bir de Sahmeran mi yapsam acaba?

      Sil
  3. Oluuuu! Hayir ayaklari degistirebiliyorsak, medusa olur, mermaid olur eteklerinde 7 yosun filan :-) papatya kafali olabilir, hani yapraklarini yolarsin :-) 7 etekli sarakosti olur, en son etegi kaldirinca bacaklar cikar :-) eline sepet gul yaparsin, yanina vazo icinde saplar....her gun bir gulu ( arkalari citcitli) cikarip vazodaki citcita takar mesela! Hem citcitin arkasi da cicek gibi gorunur......Gibi gibi......

    YanıtlaSil
  4. çok anlamlı ... çok şık olmuş :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...