Son defa olarak rejim yapiyorum duyurulur cunku bundan sonra rejime ihtiyacim olmayacak. Bu hayattan nefis seyleri az miktarda yiyerek de keyif aliniyor olmali.
Telefondaki sozlesmemize gore persembe gunu baslayacagiz. Demek ki ahaliye soz verdigim borekleri bu arada yapmam gerekiyor diye dusundum ve kollari sivadim. Verecegim rahatsizlik icin simdiden ozur dilerim :)
Sadede gelelim; gecen haftalarda Beste'nin facebooktaki grubunda arkadaslara lahana tursusu ile borek yapilacak hazir oluna demistim. Istedigim gibi bir lahana tursusu bulamadigim icin is basa dustu ve yardim alarak da olsa hayatimdaki ilk tursuyu kurdum. Eli cabuk bir tursu olmus kendisi , kivama gelmis. Hemen borek yapmak icin kollari sivadim.
Aslinda bu boregin mantigi daha once yaptigim pirasali borek ile ayni. Hamurunu nasil tutacagim diye soranlar suradan yardim alabilirler. Ici de ayni sekilde hazirlaniyor. Sadece pirasa yerine lahana tursusunu sogan , salca, kirmizi biber ve baharatlarla kavuruyoruz.
"Eee bunun neresi farkli" diyenlere once bir tadin bakin derim. Cunku tursunun ozelliginden oturu boyle eksili - sulu muhtesem bir aromasi var.
Bu sefer genis yuvarlak tepsiye degil de dikdortgen bir borcama hazirladim. Daha goz doyurucu oldu. Mmmm.. |
Bu da firindan cikmis hali. |
Bu aslinda cok bilinen, cok kolay ama cok lezzetli bir tarif:
5 bardak un, biraz tuz ve aldigi kadar su ile sıkı bir hamur yapiyoruz. Ve hamuru biraz dinlendirdikten sonra 32 kucuk parcaya ayiriyoruz. Sayidan korkmayin goreceksiniz hemencecik acilacak.
Ilkonce 16 paziyi oklavamizla en fazla bir tabak buyuklugunde acip aralarina azicik zeytinyagi surup ustuste bir tepsiye diziyoruz. ( unutmayin bir tabak buyuklugunde) Ilk 16'lik partiyi bitirince baska bir yuvarlak tepsinin tabanini gene zeytinyagi ile yaglayip ustuste koydugumuz bu hamurlari tepsiye genisleterek yayiyoruz. ( Katmanlarin arasina surmus oldugunuz yag yardimci olacagi icin oklavaya ihtiyaciniz olmadan rahatca tepsi kadar buyuyecek. ) Bir yandan da ispanaklarin iyice suyunu suzup 2 tane piyazlik dogranmis kuru sogan , tuz, karabiber ile ovuyoruz. Ve hepsini tepsideki hamurun ustune yayiyoruz. Diger 16 paziyi da ayni sekilde acip ispanaklarin ustune serdik mi artik boregimiz firina girmeye hazir hale geldi bile. Ben ustune yumurta yerine fircayla biraz daha yag suruyorum.
Ananecim bu boregi yaptiginda ortadan bir yuvarlak keser, onu buyukbabama verir ve kalan bosluga yogurt koyardi. Tepsinin etrafina dizilir, tel tel olmus boregi yogurda batirarak yerdik. Kabul ediyorum tabaklara servis yapip yemek cok daha medenice ama bu boregin esas tadi da oradaydi sanki. Ben simdi efendi efendi tabagima koydum ama yogurdu da eksik etmedim.
Baylar bayanlar bu borek yogurtla yenir :)) |
Borekleri hallettikten sonra Aris'e "aklima bir fikir geldi hadi bakalim Porto Lagos'a gidiyoruz" dedim. Ikiletmedi ,orayi cok sever.
Porto Lagos, Xanthi'ye 30 km uzaklikta Vistonida golune yakin bir lagunde kurulmus ufak bir kasaba. Guzel balik lokantalarinin yanisira unlu bir manastiri da barindiriyor.
Tam adi Saint Nicholas olan manastir , Vatopaidi / Athos 'a bagli olarak iki kucuk adanin ustune kurulmus. Anakaradan ahsap bir kopru ile ulasilan St. Nicholas , ikinci bir ahsap kopru ile Panagia Pantanassa Sapeli'ne baglanmis.
Sol tarafta Vistonida golu, manastirin bulundugu yer ise lagun. Arka fonda sol tarafta Xanthi ( Iskece) , sag tarafta Komotini ( Gumulcine) var. |
Oldukca kucuk olan bu sapel gerceklestirdigi one surulen mucizelerle unlu. Dolayisiyla ziyaretcisi de hic eksik olmuyor.
Inanc meselesi.. Her ne kadar inanilmasi guc ya da hurafe gibi gelse de ben de bugun bir cift bobrek kabartmasinin yeraldigi minik bir plakayi digerlerinin yanina ilistiriverdim. Mumkun olan her sekilde dua etmek lazim degil mi?
Dilaracım, siz çözümü bulup bir rejime başlıyorsunuz ama bu börek tariflerine ne demeli? Birbirinden güzel, ağız sulandırıcı anlatımı yapıp bir de yutkunduran fotolarla sunuyorsunuz. Şimdi lahana turşum yok pırasaların biraz daha kıvamını bulmasını bekliyorum ama çıtır ıspanaklarla bugün yemek yaptım. Börek de yapılmak ister, değil mi?
YanıtlaSilCanımcım, bu kadar girişten sonra tek bir cümle ile bitirmek lazım bu konuyu ellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Benim için de bu böreklere özellikle ıspanaklı için yoğurt olmazsa olmazdır. Burada ıspanaklı böreğe limon sıkıp yiyorlar onu da yazmazsan çatlarım, denenmiştir. Güzel oluyor.
İnançlar ne olursa olsun gönülden istedikten sonra hepsi kabul görür diye düşünürüm. İliştiriverdiğin dileğe gönülden katılıyorum. Çok sevgiler.
Sarecim, bizde hamurisleri bitmeeez. Daha sirada dizmana, cigborek, cicek manti var. Ama onlari yemeden nasil yapicam bilmiyorum. Dusunurken bile agzimin suyu akiyor. Belki bir sure ara veririm bu hamurisi tarifleri bombardimanina :)
SilIspanakli borege hic limon sıkmadim ama merak ettim bir deneyeyim. Degisik tatlari denemeyi severim. ( sakatatlar haric )
Ben de inaniyorum ki her turlu inanctan hangi dille olursa olsun gonulden oldugu surece kabul olur. Sintu tapinagi olsa ona da giderdim. :)
Sevgiler bizden :)
hoop patır patır yaşlar dökülüverdi...
YanıtlaSilBeste için tavma yaptın! Muhteşemsin Diloş!
Beraber gitmiştik oraya ne muhteşem bir yerdi gerçekten!
of hangi bir detayına yazacağımı şaşırdım. Turşulu börek de felaket, yoğurtlu da
iyi olsun Beste...
izlerim tabii ki. Tesekkur ederim.
YanıtlaSilTavma mi deniyordu adina Oz? Iyi , yaptigim seyin adini da ogrenmis oldum. hihihi.
YanıtlaSilCok guzel bir yer degil mi? Simdiye kadar kimi goturduysem hep enerjisinden bir sekilde etkilendi. Bos zamanlarda gidip sapelin kenarindaki banklarda oturup gole bakmak, tembel tembel gunesi sirtlarina alan kedileri izlemek bile bana keyif veriyor. Bobrekli plakayi bulmak biraz zor oldu genelde kol, bacak, bas vardi ama sonunda bulduk. Ben eminim ise yarayacak Beste de iyi olacak.
Tursulu borek evet felaket.. Ispanakli yogurtlu da oyle.. Persembeye kadar gozumun icine bakan bir tek kabak kaldi yarin da onun tatlisini yapip icabina bakicam sonra sen sag ben selamet emir ve goruslerinize hazirim efendim :)
ben aslında bugünden başlamış gibi oldum biraz hesap dışı sadece meyve vardı.
YanıtlaSilYorgo'ya da tavma yapsak mı acep?
Tamam bir daha gittigimde yapayim. Sen gediginde de gene gider beraber yapariz.
YanıtlaSilBen kanimin son damlasina, son dakikaya kadar yiyecek gibiyim ki sonradan canim cekmesin.
ben yedikçe yiyorum. yemedikçe yememeye devam.
YanıtlaSilOoooo, gurubu kurmussunuz benim adim gecmiyor! Hem de Kontes Dilara 'dizmana' demis, benim yuregim hoplamis, obur taraftan Fahri Konsolos/Lady Ozlem hanim borek corek diyerek lakerdalari unutturmaya calisoor!
YanıtlaSilNeyse ben gideyim biraz da onun blogunda sitem yapayim!!! Banane bensiz olmaz!
Opuldunusssss!
Hahahah hem kiskanc hem de sitemkar. Gel kuzum gurup murup kurmadik ama sen gene de gel dizimizin dibine.
YanıtlaSilCidden dizmanayi bilir misin? Cogunluk bilmez cunku. Yasasin dizmana kardesligi!
Biz de seni optuk...
Hemen kiskanirim, samimi olunca oyle bir duygu cikiyor ortaya ama boyle maydanoz olma gudusuyle es deger, fesatlik yok yani! Ama kiskanirim o ayri! hehehehe
YanıtlaSilOzlem'de pek bi dokturmus bu seferki blog yazisinda, cok saklabanlik yapamadim, az yaptim :-)
Saat 4 oldu ben 7'de kalkicam, biri beni kovalasin!!!!!
(Dizmanayla buyudum felan, oyle yani, hem de harbisi, hani sutu kestiriyon, oeynir yapiyon, peynir suyuna hamur kariyon, sonra kaymak filan katip ustune dosuyon....ben kenarlarini severim :-))) hem de cok severim ama ancak anam gelince yeme sansim var, ben hamur karamiyorum, karsamda tutturamiyorum!!!
Hadi git deyin banaaaaaa.......
:)))) hadi de get!
SilYattim kalktim yine geldim, benden kurtulus yokkk!
Silsekerim hosgeldin, lutfen kendi blogunmus gibi davran.
Silmuhtaşem görünüyorlar, ellerinize sağlık....
YanıtlaSil:) tesekkur ederiiim.
Siltavma bobrekler fikir cok iyi geldi dilosum minik bobrekler asili kilise duvarinda benim icin ha allahim insallah kabul olur. sagol varol canimin içi
YanıtlaSilTabii ki iyi gelecek Beste.. Yeter ki niyetler iyi olsun. Babam "bu dunya dua uzerine kurulu " der hep. Inanmak lazim, iyi ve guzel gunlere inanmak lazim.
YanıtlaSilAh Dilara Kontis ah ! Hiç kimsenin bilmediğini sandığım Selanik mübadili babaannemin muhteşem lahana böreği burada ...İnanmıyorum ... İyi ki varsınız ... Teşekkürler ... İstanbul'dan sevgiler ...
YanıtlaSil