Kabak tadi veren politikacilar... Kabak tadi veren hukumet uyeleri...Kabak tadi veren polis... Kabak tadi veren savas cigirtkanlari... Kabak tadi veren killar... Kabak tadi veren hamili kart ve yakinleri.. Kabak tadi veren insanlar.. Kabak tadi veren iliskiler.. Kabak tadi veren ekonomi..
Peki boylesine guzel bir sebze neden boyle kotu anlamli bir deyime konu mankeni olmus hic merak ettiniz mi?
Ben merak ettim ve azicik arastirdim. Bana en mantikli geleni suydu:
Eski zamanlarda tupperware, cam saklama kaplari, cicili bicili esyalar yokmus. Dolayisiyla o zamanlarin herseyin organigine yonelen insanlari, yiyeceklerini ve iceceklerini saklamak icin kabak kullanirlarmis. Bildiginiz su kabaklari; kolay kolay kirilmayan ama saklamaya uygun sekli yuzunden cok populermis. Kabaklarin ici bosaltildiktan sonra gunesli bir yerde kurumaya birakilir sonra da ustune uygun bir tipa uydurulup kullanima sunulurmus.
Ama bu asamalari gecip de sabredemeyenler kabak tam kurumadan kullanmak istemisler. Ama bu lezzetli sebze tam kurumadigindan dolayi icine her ne koyulduysa kendi tadini vermis.
Iste o zamanlardan gelen bu deyim, mundar ettin, heves birakmadin, fenalik getirdin, sıktın anlaminda kullanila gelmis.
Oysa bu sahane sebzeye haksizlik etmisler. Dun pazardan aldigim kabak cektigim bu fotografta ne de yakisikli cikmis degil mi? (yanindakiler kavun bozuntuya vermeyin)
Pazarda gubre kullanmadan sebze-meyve yetistirip satan bir cift var. Genellikle onlardan alisveris yapmaya calisiyorum. Tezgahta diger sebzelerinin arasinda oyle gosterisli durunca koydum cantama eve getirdim.
Kup kup kesilip az zeytinyaginda baharatla kavrulup afiyetle mideye indirildiler .
Cekirdekleri sonbahar gunesinde kurumaya biraktim. Sansliysam kurutur sonra da kavurur yerim.
Kabagi eritmek icin de masayi- cekmeceyi az hale yola sokayim dedim. Hizimi alamadim camlari sildim. Rahat calisayim derken calisamayacak kadar yoruldum. Ey Murphy kanunlarina bir tane de ben ekleyeyeyim ister misin?
Penceredeki ucgen bayrakciklar ve cekmeceden goz kirpan koklamaya kiyamadigim lavanta Beste'den. Beste'nin sozu gecmisken; O'nun tarifiyle dun biraz acili domates receli yaptim. 2 kg domatesten 250 gr'lik 4 kavanoz recel cikti. Nasil yapilir diyenler buraya tiklayarak ogrenebilir. Acisini biraz abartmis olsam da yerim onu ben yerim yerim :)
Dingin bir pazar aksamustunden sevgilerle..
Peki boylesine guzel bir sebze neden boyle kotu anlamli bir deyime konu mankeni olmus hic merak ettiniz mi?
Ben merak ettim ve azicik arastirdim. Bana en mantikli geleni suydu:
Eski zamanlarda tupperware, cam saklama kaplari, cicili bicili esyalar yokmus. Dolayisiyla o zamanlarin herseyin organigine yonelen insanlari, yiyeceklerini ve iceceklerini saklamak icin kabak kullanirlarmis. Bildiginiz su kabaklari; kolay kolay kirilmayan ama saklamaya uygun sekli yuzunden cok populermis. Kabaklarin ici bosaltildiktan sonra gunesli bir yerde kurumaya birakilir sonra da ustune uygun bir tipa uydurulup kullanima sunulurmus.
Ama bu asamalari gecip de sabredemeyenler kabak tam kurumadan kullanmak istemisler. Ama bu lezzetli sebze tam kurumadigindan dolayi icine her ne koyulduysa kendi tadini vermis.
Iste o zamanlardan gelen bu deyim, mundar ettin, heves birakmadin, fenalik getirdin, sıktın anlaminda kullanila gelmis.
Oysa bu sahane sebzeye haksizlik etmisler. Dun pazardan aldigim kabak cektigim bu fotografta ne de yakisikli cikmis degil mi? (yanindakiler kavun bozuntuya vermeyin)
Pazarda gubre kullanmadan sebze-meyve yetistirip satan bir cift var. Genellikle onlardan alisveris yapmaya calisiyorum. Tezgahta diger sebzelerinin arasinda oyle gosterisli durunca koydum cantama eve getirdim.
Kup kup kesilip az zeytinyaginda baharatla kavrulup afiyetle mideye indirildiler .
Cekirdekleri sonbahar gunesinde kurumaya biraktim. Sansliysam kurutur sonra da kavurur yerim.
Kabagi eritmek icin de masayi- cekmeceyi az hale yola sokayim dedim. Hizimi alamadim camlari sildim. Rahat calisayim derken calisamayacak kadar yoruldum. Ey Murphy kanunlarina bir tane de ben ekleyeyeyim ister misin?
Penceredeki ucgen bayrakciklar ve cekmeceden goz kirpan koklamaya kiyamadigim lavanta Beste'den. Beste'nin sozu gecmisken; O'nun tarifiyle dun biraz acili domates receli yaptim. 2 kg domatesten 250 gr'lik 4 kavanoz recel cikti. Nasil yapilir diyenler buraya tiklayarak ogrenebilir. Acisini biraz abartmis olsam da yerim onu ben yerim yerim :)
Dingin bir pazar aksamustunden sevgilerle..
Çalışma köşene bayıldım!!! Dikiş makinesini kullanmadığın zaman üzerine dantel kenarlı örtü mü koyuyorsun?
YanıtlaSilKabak tadı hikayeni de pek sevdim. Hiç bilmiyordum, merak da etmemişim demek ki:))
Semi'cim dikis makinasi ustu dantel ortu olayini daha once yazmistim. Aslinda dantel ortuden hazzetmem ama bu orttugum sey bana pek naif geliyor o yuzden ortmeye devam ediyorum. Calisma kosem iyidir evet ama afakanlar basmaya basladi demek ki degistirme zamani geldi. Havalar sogusun buyuk balkkon kapisini kapatmaya baslayinca acaba oraya mi tasisam diye dusunuyorum. Neyse bakalim.. :))
SilHer gün kullandığımız sözün ne anlama geldiğini merak bile etmemişim,ilginçmiş :)
YanıtlaSilO reçelden ben de yaptım,çok güzel oldu,acaba acısını fazla koysam mı diye düşünüp,cesaret edememiştim.Afiyet olsun.
Evet aslinda bir suru sey var anlamini ya da cikis hikayelerini tam olarak bilmeden kullanip durdugumuz. Ben acisini cok koyunca tadi daha guzel oluyormus gibi geliyor. O yuzden hep cok aci oluyor :))
SilTesekkurler
kabağın hikayesini bilmiyordum.iyi ki merak etmişsiniz.çalışma köşeniz ne şirin.içi açılıyor baktıkça insanın.vee domates reçelleri tam yemelik:)
YanıtlaSilO halde arada sirada deyimler sozlugunu karistirmak bayagi eglenceli olacak :)) Kosem guzeldir gercekten ozellikle de yemyesil tepelere karsi calismak cok keyifli oluyor.
Silverdigim linkten domates recelini siz de deneyebilirsiniz. Tavsiye ederim cok degisik bir tadi var.
kabak tadi aaa hic bilmiyordum harikasin. Dogru ben bir kabagi kuruttum oyle icine cicek ekerim diye! Kabak cekirdeklerini kurutmana gerek yok bir tavada az tuzla kavur veya firinda citlatmalik oluyor sonra. Pek yakismis bayraklar yahu :) afiyet seker olsun lavantalari kavanoza koy istersen kaybolur kokulari yoksa. Baska receli bol bol konustuk zaten grupta cok guzel gozukuyorlar bol satislar anacim. Iplerin cok guseeelll rengarenkler onlarda ucuz deme ! iyiki ugramisim icim acildi yahu ne huzurlu calisma koselerin operim guzel yanaklarindan aaa kedi yok bu posttaaaaaa
YanıtlaSilBestos bayraklar sahane oldu gercekten. Cok eglenceli gorunuyorlar. Mia acaba rahat birakir mi dedim ama simdilik ilismedi dikkatini cekmedi galiba.
SilLavantalari naylon torbaya koydum ama kavanoz diyorsan kavanoza koyarim tabi.
Bu sefer receli yaparken gecen ay kaybettigimiz arkadasimiz Talar'i dusundum hep. Gecen yil recelden bir kavanoz alip eve gidip tadina bakmis, sonra cok begenip kalan ne kadar kavanoz varsa hepsini almisti. Hep helva kavrulacak degil ya bu sefer de onun ruhuna recel yapilsin. Cok ozluyorum.
Iplerin bir kismi ucuz evet. Pazardaki amcadan aldim tanesi 50 kurus. Ama kaziklandiklarim da var. Eskiden kirtasiye dukkanlarinda cildirirdim simdi nerede kumas ip kurdele gorsem agzimin suyu akiyor.
Sekerim bu postta kedi yok ama simdi kendisi karsimda sepetinde uyuyor.
" kabak tadı verenlere" aynen katılıyorum.
YanıtlaSilHikayesi çok güzel, duymamıştım daha önceden. Ben de o su kabaklarından bulduğumda ocak başına tuz kabı yapmayı düşünmüşümdür hep, kısmetse...
Dikiş kutuları, çalışma köşesi- bayılıyorum oraya zaten-, silinen cam, kavrulacak olan kabak çekirdekleri ve sevgili Beste'nin domates reçeli... Hepsi hayata dair. Güzel, huzurlu, kendi halinde, çalışkan ve huzur, barış, mutluluk isteyen bizlerden birinin hayatına dair.
Güzel günler, bol siparişler ve ağzınızın tadı bozulmasın, Dilaracım.
Çok sevgiler.
Yaptıklarınız çok nefis ama her şeyden önce kendine bir hobi köşesi yapmayı kafasına koymuş biri olarak sizin köşenizi çok sevdim diyebilirim :) Benim blogumun header'ına benzer kumaşları da asmışsınız, çok içim ısındı :) size gelebilir miyim? :))
YanıtlaSilSizi de benim bloguma beklerim, http://keceinadi.blogspot.com