20 Kasım 2012 Salı

Benim kucuk kurabiye evim. ( Gingerbread house )

Yeni yil coskusu, isiltilar, susler, ozel yiyecekler derken yurtdisinda yasamaya basladigimdan beri bayilarak ve yutkunarak baktigim acayip bisey var: Gingerbread house denilen , zencefilli , kabarmayan bir kek ile yapilip ustu seker, krema vs ile suslenen ev formunda bir kurabiye- ev. 
Her zaman oldugu gibi bu is nasil cikmis, tarihcesi nedir diye merak ettim. Megerse zencefilli kurabiye, 992 yilinda Ermeni bir rahip olan Gregory Makar tarafindan Fransa'ya getirilmis. Recete, 13. yuzyilda Alman gocmenler tarafindan tasinmis. Hazimsizliga iyi geldigi icin unu yayilan kurabiyeye beyaz dekorasyonlar ve pencereler eklenip ev haline getirilmis. 16. yuzyilda giderek daha populer hale gelmis ama zencefilin ancak 18. yuzyilda yaygin ve yasal olarak kullanilabilir hale gelmesinden sonra ticari olarak yayginlasmaya baslamis. 
Amerika'da gingerbread house, Almanya'da  pfefferkuchenhaus, Norvec'te  Pepperkakebyen ,Isvec'te pepparkakor, Danimarka'da brunkager, Finlandiya'da piparkakut, Letonya'da piparkukas, Estonya'da piparkoogid, Rusya'da tula , Romanya'da turta dulce olarak geciyor. Diger ulkelerde adinin nasil gectigini yazip siz de ekleme yapabilirsiniz. 
Alman tarzinda genellikle cok gosterisli evler seklinde  Hansel ve Gretel'in karsilastigi cadinin evine benzetilerek yapildigini da okudum ve   cadinin adi Frau Pfefferkuchenhaus oldugu icin  Almanca'ya  zencefil ev "pfefferkuchenhaus"  olarak gectigini  ogrendim. ( ansiklopedilere bayiliyorum )Sonrasinda  ortacagda firincilar turtada kullanmak icin kalip oymalar kullanmaya baslamislar ve giderek  bu bir sanata donusmus . Bu kalip koleksiyonlari gunumuzde Etnografya Müzesi, Toruń Polonya ve Almanya'da Ulm Ekmek Muzesi'nde saklaniyor. 

Bu kadar tarihceyi okuduktan sonra ben de gaza geldim ve "neden ben de kece ile denemiyorum "diye dusundum. Once Lidl'dan guzel karton kutular topladim. Gidip kirtasiyeden de alabilirdim ama geri donusume katkim oldu, fena mi?  Sonra onlari kestim, kece ile kaplayip ev formu verdim Is susleme asamasina gelince iste o zaman kendimi kaybettim. Baston sekerler, karli pencereler, suslu kapilar, isiltili noel susleri ve tabii ki cam agaci. Hayal ettim , yaptim , oldu :)) 

Sonucta ortaya bu sevimli sey cikti: 


yine keceden yapilmis Noel Baba ve geyikleri evime eslik ediyor





  
 Yememek icin kendimi zor tutuyorum :)))


18 yorum:

  1. Dilaracim, muhtesem olmus, ellerine saglik! Cok cok guzel, tum detaylari dusunmussun. Gercekten yenecek gibi duruyor ;)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Arkadaslar tesekkurler :) Cidden cok lezzetli gorunuyor yummyyyy

    YanıtlaSil
  4. Diloş, Theo bunları gördü mü???
    lütfen haberdar et veya edeyim!
    müthişsin!

    YanıtlaSil
  5. Ozlem gormedi sanirim gorseydi bi sekilde bana hissettirirdi diye dusunuyorum. Haberdar edebilirsin tabii ki . Sagol varol canikom.

    YanıtlaSil
  6. Vallahi harika olmus, hepsi ayri guzel :-))))

    YanıtlaSil
  7. Çok detaylı olmuş, yani ev deyip geçmeyelim:)
    Hepsini sadece yapıştırdın mı, yoksa elde diktiklerin de var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eee seytan ayrintida gizlidir :) Hepsini tek tek elde dikip sonra silikon ile yapistirdim

      Sil
    2. Sen bunu çekilişe koysan yıkılır ortalık:)))

      Sil
    3. Nasil bir cekilis? Ben de bu konuda cahilim acemi bir blogger olarak.
      Ben bunu yilbasi sergisi icin hazirlamistim ama daha masaya koymadan bu ve ikizi gitti bile . Tavsiyelerin varsa seve seve dinlerim.

      Sil
    4. Heyyyyy! Bana bir uğra, sürprizim var!!

      (not: sen bana bıraktığın yorumlarda blog çekilişinden bahsetmitin ya ben de onu kastettim:)) Ama çoktan gitmiş yahu! Gider tabii, kaçar mı böyle bir güzellik:))

      Sil
  8. Senin cekilis ne zaman sonuclanacak? O yesil onluk icin cok niyetliyim ona gore.

    YanıtlaSil
  9. Oleeeeey bu mesaji yazdiktan sonra gittim baktim bloguna. Benim olmus o onluk yasasiiiiiiiiiiin! Tesekkur ederiiiim

    YanıtlaSil
  10. Dilaracım, aşama aşama izleme imkanım olsa da sayfadaki görüntüler bir başka güzel.
    Nerdeyse yenecek hale getirmişsiniz. İnce detaylarla süslediğiniz zencefilli eviniz ve göz alıcı el emeğinize bayılıyorum. Ellerinize sağlık.
    2 Aralık'ta gideceğiniz Fuarda sergileyeceğinizi düşünüyorum. Görenler çarpılacak.
    Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  11. Sarecim evet pek guzel oldu. Ikincisini yaptim , ucuncusu de yolda. Umarim gorenler carpilir tek dilegim de bu. Sonuclari yeni bir yaziyla bildiricem biliyorsun. :)

    YanıtlaSil
  12. Kurabiye eve bayıldım,ellerinize sağlık.Sevgiler gönderiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgun Hanim, cok tesekkur ederim. Madem bayildiniz o halde son yayinladigim gonderiyi de okumanizi tavsiye ederim. Belki de sizin olur kurabiye ev. :) Sevgiler

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...