14 Kasım 2012 Çarşamba

Geyik muhabbeti

Geyik muhabbeti deyimi  nereden geliyor diye hic dusundunuz mu ?  Kermes icin geyik modelleri uzerine calisirken  benim aklima takildi . Hemen ufak bir arastirma yaptim. Megerse  bu konuyu merak eden sadece ben degilmisim.

Kutsal geyik disi ama geyik muhabbeti yapanlar genelde erkek. Sevgili Hulki Aktunc Buyuk Argo Sozlugu'nde "geyik muhabbeti" deyimi geveze, yararsiz ve uzun konusma anlaminda kullanildigini soylemis.  

Mesela, Kudret Emiroglu " Gundelik Hayatimizin Tarihi " adli kitabinda geyik motifinin sadece Kuzey Avrupa ulkelerinden degil Sibirya, Altaylar'da islemelerde kullanildigini, kutsal Saman elbiselerinde geyik motiflerinin bulundugunu  yazmis.  Osmanli efsanelerinde "Geyikli Baba"'nin Bursa'nin fethine geyikleri ve geyik boynuzlari takmis muridleri ile katildigini da eklemis.


Geyikli Baba'nin turbesinin icinde bile geyik boynuzlari var!

 Kitapta gene 1840'larda "stag party" yani erkek geyik partisi deyiminin bekar erkekler arasindaki eglenceyi anlattigini da goruyoruz.

Yakin tarihimizde ise geyik deyince  Resneli Niyazi Bey'i anmadan gecmek olmaz. Resneli Niyazi Bey ve birligi, 1908 Temmuzu'nda Manastir'a dogru ilerlerken yanlarinda bir de geyik tasimaktadir. Surekli  birligin onunde yuruyen ve Niyazi Bey'den hic ayrilmayan bir disi geyik.  Bu yuzden Niyazi Bey'e bir isim daha verilir : Geyikli Niyazi Bey.  


Resneli Niyazi  Bey ve kare icine alinmis unlu  geyigi 

Gel zaman git zaman bu geyik ve Niyazi Bey o kadar cok unlu olur ki Sultan Abdulhamit'in kardesi veliaht Mehmet Resat geyigi seyretmeye gider. Niyazi Bey ve geyigi donemin unlu gazetelerinde tefrika edilir hatta geyikle ilgili mars  bile bestelenir ve bu mars Meclis-i Mebusan'da tartisma konusu  bile olur. Muhabbetin konusu olan geyik o denli cok konusulur ki gide gele bir deyim haline donusur: 
Geyik muhabbeti!

Geyik muhabbetinin geyigini yapmaya baslamadan acilen dun yaptigim  geyikleri ekleyip huzurlarinizdan cekiliyorum. N'olur  n'olmaz :))) 



yilbasi agaci geyiksiz kalmasin e tabi kalemkutusu da 




  


4 yorum:

  1. Pek hamaratsin bakiyorum, yumurta kapiyami yoksa sayin kontes?

    Cok guzel olmuslar yav, simdi biz orda olsak senin elin mi islerdi dilinmi? Ozlem senin geyiklere yuzgec takalim diye tuttururmuydu veya ben 'o geyikler her sene eskileri dokup yeni boynuzlar cikariyomus olm...' diye geyik yaparmiydim...

    yani...

    YanıtlaSil
  2. Hafif yumurta kapiya diyebiliriz . Daha iki hafta var ama yapilacak birsuru de sey var. Panik yok her sey yetisir diyin bana.
    Gelelim soruya. Ben kucukken annem, ananem, babam, buyukbabam konusurlarken bir kenarda kitao okurdum ama kulagim da hep onlarda olurdu. Yani siz burada olsaydiniz agirlikli olarak dinlerdim arada lafa karisirdim sanirim.
    yani... :))
    p.s. sende de agir bir geyik yapma yetenegi seziyorum yoksa o boynuzlarin dokulup yerine yenilerinin cikmasi... :))

    YanıtlaSil
  3. 'motor sogut basak' derlerdi eskiden, adam yok ortalikta performansimdan supheliyim artik :-) ama yine de potansiyel var diye dusunuyorum, arti biz gelsek senin cok da dinleyici olabilecegini sanmiyorum...

    YanıtlaSil
  4. hmm o zaman bir gun uclu skype oneriyorum. Bakalim gorelim geyik kapasiteni?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...